4 tips voor het inrichten van je eetkamer

17-03-2020

4 basis tips voor het inrichten van je eetkamer 

Bij het inrichten van je eetkamer denk je vooral aan de eettafel en bijpassende stoelen. Maar er komt veel meer bij kijken om een ideale eetkamer te maken. Hoever is de afstand tot de keuken of woonkamer? Hoe zit het met de ramen en lichtinval? Heb je een open of gesloten keuken? Om een mooie eetkamer in te richten, is het belangrijk om bij de volgende dingen stil te staan.

 

1 Welke ruimte heb ik tot mijn beschikking?

Het klinkt als een vreemde vraag, want je hebt tenslotte de eetkamer tot je beschikking. Maar wat zijn de afmetingen van je eetkamer? Hoe groot is de oppervlakte van de eetkamer en sluit deze aan op de woonkamer of zit er een muur tussen? Het klinkt heel mooi om een grote eettafel te hebben waaraan je alle gasten aan kunt ontvangen, zolang de verhoudingen maar kloppen en de gasten bij wijze van spreken niet in de keuken zitten en de andere helft in de woonkamer. Daarnaast is het ook belangrijk om te bedenken of er nog een andere functie toegekend wordt aan de eetkamer. Ga je de eetkamer alleen gebruiken voor het diner of wordt het ook een studeer/werkplek? Bedenk dus vooraf waarvoor de eetkamer gebruikt gaat worden!

2 Welke eetkamerstoelen kies ik?

Gewoonlijk gaat de keuze eerst naar een tafel en dan de bijpassende stoelen. Maak het jezelf gemakkelijk door eerst de keuze te verkleinen en begin met een afweging in het type zitmeubelen. Kies je voor een eetkamerhoekbank, dan vallen de ovale en ronde tafels bij voorbaat al af. Een eetkamerhoekbank Luuk valt namelijk niet praktisch te combineren met eetkamertafel Yvo terwijl de eethoekbank Finn perfect hiervoor is.

eetkamerbank LuukEetkamer hoekbank Luukeetkamertafel yvoEetkamertafel Yvoeethoekbank Finn Eetkamerbank Finn

3 Komen er andere meubels in de eetkamer?

Tegenwoordig zijn de meeste keukens open en gemakkelijk toegankelijk vanuit de eetkamer en dit zorgt voor veel praktische mogelijkheden. Ligt de eetkamer in het verlengde van de woonkamer en keuken, dan kan een dressoir ervoor zorgen dat er een duidelijke verdeling van de kamers zichtbaar is. Is de afstand tussen de eetkamer en keuken erg klein, dan is een wandmeubel (wandmeubel zenon)(link) uitermate goed geschikt als buffetkast. Dit brengt ons terug bij  nummer 1 want soms is less daadwerkelijk more en kan het dan beter zijn om geen ander meubilair in de eetkamer te plaatsen.

 

4  Hoe is de verlichting in de eetkamer? 

De verlichting heeft een grote invloed op de sfeer van een eetkamer. Beschikt de eetkamer over grote ramen en is deze van nature al goed verlicht, dan is een grote kroonluchter wellicht overbodig. Wordt de eettafel ook gebruikt als een thuiswerkplek, dan is een functionele hanglamp een goede oplossing. Verlichting met een dimmer zijn bij uitstek geschikt voor de eetkamer zodat je gemakkelijk kunt schakelen tussen een romantisch verlicht diner en bijvoorbeeld een productief avond thuiswerken. Meer tips en uitleg hierover kan je lezen in de blog hoe kies ik de juiste verlichting?

ANDEREN BEKEKEN OOK

De hocker: een multifunctionele toevoeging in je interieur!

01-05-2018
Zo’n poef zorgt snel voor een extra zitplek als er gasten op bezoek komen, maar heeft nog méér verrassende eigenschappen.   In een handomdraai een extra bijzettafel! Zie hier de hocker die hoort bij fauteuil Niels! Door zijn strakke belijning is...

Haal de industriële look in huis!

07-02-2018
Dé woontrend van nu: ‘industrial’. Hier kijken we vooral naar het gevoel van ruime lofts uit New-York City tot oude pakhuizen uit Amsterdam en Rotterdam. Oorspronkelijk zijn de bewoners erin getrokken zoals de ruimte was toen ze het aantroffen. Nu...