Hoe kies ik de juiste verlichting?

17-01-2020

Hoe kies ik de juiste verlichting?

De juiste verlichting heeft niet alleen te maken met een mooie design lamp boven de eetkamertafel of in de hal. De functie is een goede maatstaf voor de manier waarop je de lamp of lichtbron de ruimte laat verlichten. Dat een lamp in een fitting past betekent namelijk nog niet dat het de juiste lamp is. Een kantoor waar hard gewerkt moet worden is natuurlijk geen ideale plek voor een gedimd warm geel licht. Hoewel er verschillende meningen zijn over direct licht en indirect licht, is er een algemeen consensus over de juiste lichtkleur.

De lichtkleur die een lamp afgeeft wordt aangegeven in Kelvin en de meest besproken kleuren zijn:

  • Extra warm wit: tot 2700k
  • Warm wit: 3000k
  • Neutraal wit: 4000k
  • Koud wit: 6000k

 

Een kaars geeft rond de 1500 Kelvin en op een heldere klaarlichte dag geeft de zon een kleur van 5500 kelvin. In kantoren wordt daarom gebruik gemaakt van lichtkleuren van koel/koud wit licht van rond de 6000 Kelvin omdat hiermee de concentratie en productiviteit bewezen wordt verhoogt. Voor een woonkamer waar je gezellig tot rust wilt komen of genieten van een leuke programma op de televisie zorgt een wat warmere kleur van tussen de 2500 en 4000k voor meer ontspanning. Ook hier zie je een groot verschil waarin persoonlijke smaak een erg grote rol speelt. 

Lumen tegenover Watt

De oude gloeilampen zijn misschien nog verkrijgbaar in speciaalzaken, maar met het oog op duurzaamheid en de eigen portemonnee wordt tegenwoordig vooral gebruik gemaakt van LED verlichting.  Terwijl je vroeger alleen maar keek naar de hoeveelheid watt die op de verpakking stond, is het met alle verschillende vormen en afmetingen van de lampen tegenwoordig een stuk ingewikkelder geworden. Vandaar dat er ook gesproken wordt over Lumen. Lumen is in het kort: de lichtsterkte of lichtopbrengst van de lichtbron. Een gloeilamp van 40 watt heeft een lichtopbrengst van 400 tot 500 lumen, terwijl een 60 watt gloeilamp 700 tot 800 lumen geeft. Om de verschillende lampen goed met elkaar te vergelijken staan er daarom op led lampen vaak zinnen op als ‘4w vervangt 50w’.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Naast de grote rol van de lichtkleur is het dus ook belangrijk om rekening te houden met het aantal Lumen oftewel de lichtsterkte. De grootte en de functie van een ruimte spelen hierbij een belangrijke rol voor de juiste verlichting. Hierom is het aan te raden om samen met een specialist goed te bespreken waar je verlichting voor nodig hebt. Een lichtplan gemaakt door een erkende Novastyl dealer kan hierbij helpen.

ANDEREN BEKEKEN OOK

De hocker: een multifunctionele toevoeging in je interieur!

01-05-2018
Zo’n poef zorgt snel voor een extra zitplek als er gasten op bezoek komen, maar heeft nog méér verrassende eigenschappen.   In een handomdraai een extra bijzettafel! Zie hier de hocker die hoort bij fauteuil Niels! Door zijn strakke belijning is...

Haal de industriële look in huis!

07-02-2018
Dé woontrend van nu: ‘industrial’. Hier kijken we vooral naar het gevoel van ruime lofts uit New-York City tot oude pakhuizen uit Amsterdam en Rotterdam. Oorspronkelijk zijn de bewoners erin getrokken zoals de ruimte was toen ze het aantroffen. Nu...