Onderhoudstips voor een bankstel deel 2

22-12-2022

Bij het onderhoud van een leren bankstel heb je te maken met ander soort problemen. Er is een duidelijk verschil tussen het onderhouden van een glad leren bankstel of een ruwe leren bankstel. Ruw leder kan namelijk niet tegen water en hierdoor zal je het probleem van vlekken juist verergeren in plaats van oplossen en eindig je uiteindelijk met meer vlekken.
Net als bij een stoffen bankstel is het belangrijk om je project: het schoonmaken en onderhouden van je leren bankstel, in een keer af te maken zodat je geen kleurverschil zal krijgen door bijvoorbeeld het ongelijk opdrogen van het leervet of conditioner.

 

Stap 1: Stofzuigen

Los vuil, stof en zand zijn de belangrijkste veroorzakers van schade aan je bankstel. Door het regelmatig stofzuigen van je leren bank voorkom je dat het leer snel zijn glans of soepelheid verliest. Zorg ervoor dat je een mondstuk gebruikt met een zachte kant zodat je geen krassen maakt op het leer.

 

Stap 2: Afdoen met een vochtig doekje

Bij een glad leren bank kan je wel een (licht) vochtige schoonmaakdoek met water, of een beetje groene zeep, gebruiken om de bank af te doen. Hierna is het belangrijk om direct de bankstel te drogen met een droge doek zodat de kans op waterkringen zo klein mogelijk is. Gebruik ontkalkt water of gedemineraliseerd water om de kans op kalk kringen te voorkomen.

 

Stap 3: Aanbrengen van reiniger of conditioner

Er zijn verschillende soorten reinigingsmiddelen voor leren banken, van leervet tot conditioner en leerolie of wax. Ervanuit gaande dat het om een periodieke onderhoud gaat en je bijvoorbeeld een universele onderhoudsspray gebruikt ga je als volgt te werk: Behandel het leer met de onderhoudsspray waarbij je zorgt draagt aan een gelijke verdeling van de spray. Nadat je het enkele minuten hebt laten intrekken, wrijf je met een droge schone (microvezel)doek de spray voorzichtig na.

 

LET OP: Voordat je een spray of wax gebruikt, probeer deze altijd eerst uit op een onopvallende plek zodat je goed kunt zien wat het mogelijke resultaat kan zijn.

Er zijn veel verschillende onderhoudsproducten beschikbaar voor leren banken echter zijn niet alle producten geschikt voor elke bank. Vraag hierom altijd deskundig advies van een interieurspecialist bij een van de Preston Dealers

ANDEREN BEKEKEN OOK

De hocker: een multifunctionele toevoeging in je interieur!

01-05-2018
Zo’n poef zorgt snel voor een extra zitplek als er gasten op bezoek komen, maar heeft nog méér verrassende eigenschappen.   In een handomdraai een extra bijzettafel! Zie hier de hocker die hoort bij fauteuil Niels! Door zijn strakke belijning is...

Haal de industriële look in huis!

07-02-2018
Dé woontrend van nu: ‘industrial’. Hier kijken we vooral naar het gevoel van ruime lofts uit New-York City tot oude pakhuizen uit Amsterdam en Rotterdam. Oorspronkelijk zijn de bewoners erin getrokken zoals de ruimte was toen ze het aantroffen. Nu...