Onderhoudstips voor een bankstel deel 1

13-12-2022

Net als de rest van het interieur heeft een bankstel ook verzorging en een periodieke schoonmaakbeurt nodig om ervoor te zorgen dat je er langer van kunt genieten. Het juist onderhouden van een stoffen bankstel wordt vaak vergeten of komt pas aan bod na enkele jaren waardoor vlekken die in eerste instantie gemakkelijk te verwijderen waren, nu één zijn geworden met het bankstel.

Met het juiste onderhoudsschema kan je ervoor zorgen dat je bank vele jaren langer meegaat zonder dat je er hoge kosten aan kwijt bent en een korte behandeling kan er al voor zorgen dat een bank weer fris er uitziet.

Pluizenkam

Ongeacht de prijskaart van een bankstel zal in de loop der tijd elke stoffen bank last krijgen van het pillen van de stof. Pilling geeft een waas van bolletjes stof of pluisjes en laat een bank er snel ouder uitzien dan deze daadwerkelijk is. Pilling ontstaat door de wrijving en schuring met andere materialen, zoals met je spijkerbroek als je gaat zitten en opstaat, en in de loop der tijd is het onvermijdelijk. Je kan pilling op een paar manieren voorkomen en als je eenmaal last hebt van pluisjes, dan zijn deze gemakkelijk te verwijderen op veschillende manieren:

  1. Een scheermes: gebruik hiervoor geen nieuwe scheermes maar eentje die een beetje bot is of gebruikt en net als met echt scheren, zorg ervoor dat de stof strak is getrokken en scheer dan voorzichtig de pluisje weg. De kans dat je de stof beschadigd is erg groot als je een vlijmscherp scheermes gebruikt, dus
  2. Een ontpilller of pluizentondeuse: Een pluizentondeuse is een scheerapparaat maar dan gemaakt voor stof. Door de beschermkap van een pluizentondeuse weet je zeker dat je je bankstel niet per ongeluk zal beschadigen en door de opvangbank geeft het minder afval dan een scheermes.

Je kan pilling voorkomen door regelmatig je bank te stofzuigen en door te letten op de luchtvochtigheid van je kamer. In een droge ruimte heb je eerder last van statische elektriciteit wat op zijn beurt weer zorgt voor pilling

Impregneren

De meeste banken zijn in de fabriek al behandeld met een chemisch goedje waardoor vlekken minder makkelijk zullen hechten in de stof. Na verloop van tijd is de werking hiervan echter zover afgenomen dat het verstandig is om je bankstel met een waterafstotende stof te impregneren. Voordat je een bank juist kan impregneren dien je deze zorgvuldig gereinigd te hebben zodat de spray goed kan hechten aan de stof.

Het is verstandig om de impregneerspray eerst te testen op een onopvallende plek van de bank om er zeker van te zijn dat deze niet zorgt voor verkleuringen van je bankstel.

 

Lees meer over onderhoudstips voor een bankstel in de deel 2

 

 

ANDEREN BEKEKEN OOK

De hocker: een multifunctionele toevoeging in je interieur!

01-05-2018
Zo’n poef zorgt snel voor een extra zitplek als er gasten op bezoek komen, maar heeft nog méér verrassende eigenschappen.   In een handomdraai een extra bijzettafel! Zie hier de hocker die hoort bij fauteuil Niels! Door zijn strakke belijning is...

Haal de industriële look in huis!

07-02-2018
Dé woontrend van nu: ‘industrial’. Hier kijken we vooral naar het gevoel van ruime lofts uit New-York City tot oude pakhuizen uit Amsterdam en Rotterdam. Oorspronkelijk zijn de bewoners erin getrokken zoals de ruimte was toen ze het aantroffen. Nu...